About us

Litt om oss på Izgara ...

Det hele startet i 1985 da Heidis familie kjøpte sin første groenendael fra Ragnhild og Vidar Bentzen, kennel D`helice Noir. Benita kom til oss da jeg var ni år gammel. Hun skulle bli starten på min lidenskap, belgiske fårehunder. Med Benita ble det mye hundeaktivitet i form av utstillinger, junior handling og agility. Jeg ble etter hvert aktiv i Tønsberg Hundeklubb og ble utdannet instruktør, trinn I fra NKK i 1991. Etter dette har jeg fungert som instruktør på valpekurs, agilitykurs og lydighetskurs i klubben. Jeg har trent to hunder opp til elite klasse i lydighet, Fakaiser's Farah og Izgara's Conan. I tillegg har jeg konkurrert i lavere klasser med flere andre. 

I 1993 traff Bjørnar og jeg hverandre og vi giftet oss i 2002. Bjørnar er oppvokst på gård der hund alltid har vært et naturlig innslag. Belgiske fårehunder har han imidlertid fått introdusert gjennom meg, og i 1998 kjøpte vi vår første tervueren. I dag har vi flere tervueren, hvor to av disse bor sammen med oss. Ettersom vi mener at hver hund har krav på et godt tilbud hver dag, har vi få hunder hjemme. Vi har et flott samarbeid med fôrverter og er svært takknemlig for det arbeid de legger ned i hundene. Tusen takk - uten dere ville det vært vanskelig å drive oppdrett! Vi har også tre barn - Markus (f.2008), Emma(f.2012) og Nora(f.2012). 

Til daglig jobber Bjørnar på Nøtterøy videregående skole som lektor, mens Heidi jobber som avdelingsleder i Willis Towers Watson, et forsikringsmeglerhus.

Målsettingen i vårt avlsarbeide...

Vårt mål er å oppdrette hunder som kan fungere godt som familie-, og brukshunder. Dermed legger vi stor vekt på mentalitet i utvelgelse av avlsdyr. Vi ønsker hunder som kan fungere fint i hverdagen, med god arbeidskapasitet og med moderate til gode drifter. Ønsker du deg en hund til tjeneste/bruks/IPO med høye drifter vil det nok være andre oppdrettere som har hunden for deg. Men vil du være aktiv med din hund og har et ønske om en hund det er morsomt å trene og konkurrere med i lp, bruks eller agility håper vi at du tar kontakt..

Vi ønsker også belgere med en sunn konstruksjon og et rasetypisk eksteriør. Vår idealbelger er en trivelig hund som kan hevde seg i de høyere klassene innen bruks, lp, agility osv og samtidig gjøre det bra i utstillingsringen.

Tisper som skal gå i avl vil være HD og AA-røntget, øyelyst og ha gjennomført MH. Vi tror på MH som et av flere verktøy for å vurdere mentale egenskaper. Hvordan hunden fungerer til daglig, i trening og konkurranser er vell så viktig som en god MH. Samtidig mener vi at MH-beskrivelse gir mye informasjon om hunden, og er opptatt av å unngå å doble svakheter. 

Kjøp av valp...

En tervueren er en hund med et vakkert ytre og et våkent blikk og mange faller for disse særtrekkene. Det er imidlertid viktig å være klar over at rasen opprinnelig er en gjeterhund. Den innehar et stort behov for arbeidsoppgaver og har beholdt mange av egenskapene en god gjeterhund må ha. Dette er egenskaper som kan være krevende for en uerfaren eier. En belger lærer fort og er svært var på signaler. Det betyr at den gjerne reagerer lynkjapt og får med seg det meste. Det er derfor sjelden nødvendig å heve stemmen - en trygg og konsekvent oppdragelse er det som skal til. Samtidig er det viktig at det settes klare regler og at hunden får et godt tilbud hver dag. En belger er avlet for å jobbe og vi setter krav til deg som valpekjøper at du har tid og lyst til å være aktiv med hunden din. Det er en klar fordel at du har god hundeerfaring fra trening av hund, men andre faktorer spiller selvfølgelig også en rolle.

En belgisk fårehund vil gjerne være din beste venn så sant du gjør deg fortjent til det. Rasen er svært hengiven overfor sin eier. Samtidig er det svært viktig at man er innstilt på å legge ned mye trening i sin valp/unghund slik at den blir vant til ulike miljøer og situasjoner (sosialisering). En belger blir fort mistenksom i situasjoner den ikke har opplevd før.

For oss som oppdrettere hviler et stort ansvar i å finne rett hjem til våre valper. Det er viktig for oss at hund og eier matcher og at dere har et godt utgangspunkt sammen. Derfor er det viktig for oss å få kartlagt hva slags hund du ønsker. Dersom vi ikke tror vi har hunden for deg er vi opptatt av å være ærlige på det. Forhåpentligvis skal du ha hunden i mange år fremover - den blir en stor del av ditt liv og du blir en stor del av dens. Da fortjener dere begge det beste utgangspunktet.

Ønsker du mer informasjon om oss og våre fremtidige kull - ta gjerne kontakt!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

About kennel Izgara

It all started in 1985 when my family bought our first groenendael from Ragnhild and Vidar Bentzen, Kennel D'helice Noir. Benita came to us when I was nine, and she became the beginning of my passion; Belgian Sheperds. Benita led to a large amount of activities like dog shows, junior handling and agility. Gradually I became an active member in Tønsberg Hundeklubb (local dog club), and in 1991 a trained NKK instructor grade 1. Since then I have functioned as a trainer at courses for puppies, agility and obedience through my dog club. I also train my own dogs in obedience. 

I met Bjørnar in 1993, and we married in 2002. Bjørnar grew up on a farm where dog keeping has always been a natural part of the life on the farm. It was, however, Heidi who introduced him to Belgian Sheperd dogs, and in 1998 we bought our first tervueren. Most of our females lives on breeding terms or is co-owned with other people. At the moment we have two dogs at home. We have three children - Markus, Emma and Nora. 

Our vision ...

Our vision is to breed dogs that functions well as family and working dogs. That meens we will attach importance to the mentality and health in our breeding. We want dogs with a good capacity to work, with moderate to good instincts. If you want a dog for service/working/IPO with high instincts it's better to contact breeders of working dogs. But if you want an active life with your dog and a dog able to compete in obedience, tracking or agility we might have the dog for you.

We also want belgians with a sound construction and a typical look.
Our ideal belgian is a pleasant dog who can assert into higher classes in tracking, obedience or agility and also does well in the show ring.

Females for breeding will be x-rayed (hips and elbows) and eyes-tested.

 

201

1069137_10152700776617090_7049165042521366295_n

28.04.12_4

11063504_10152619998651044_8451250286758713391_n

064

164895_10150114636495126_7314409_n